Skip to main content

Nationell plan för eliminering av hepatit C

Nationell elimineringsplan

Eliminering av
hepatit C - en seger inom räckhåll

Gilead stödjer den nya nationella planen att eliminera det globala folkhälsoproblemet hepatit till år 2030.

Runt 58 miljoner människor världen över uppskattas idag leva med kronisk hepatit C-virusinfektion, med över en miljon nya fall varje år. Infektioner som utan behandling kan leda till allvarliga leverrelaterade sjukdomar såsom skrumplever, leversvikt, cancer och slutligen, förtida död1.

I Sverige sprids smittan främst via injektion av droger med orena injektionsverktyg. Det är därför viktigt att systematiskt testa personer som tillhör den särskilda riskgrupp som injicerar narkotika.

Banner - ml 2 .

Så ska hepatit C stoppas:

Världshälsoorganisationen (WHO) satte 2016 upp målet att eliminera viral hepatit till år 20302, definierat som en 90-procentig minskning av nya kroniska infektioner och en minskning av dödligheten med 65 procent, jämfört med utgångsläget år 2015. Alla medlemsländer i WHO, inklusive Sverige, har antagit detta elimineringsmål. Att eliminera hepatit C såväl i Sverige som på ett globalt plan skulle få betydande effekter för folkhälsan i världen och förhindra hundratusentals årliga dödsfall orsakade av hepatit C.

Banner - ml 6

Fler måste testas och diagnostiseras

På Gilead arbetar vi aktivt mot WHO:s mål genom att sprida medvetenhet om hepatit C, öka screening och stödja nationella mål i kampen mot hepatit C3. Tack vare nya, antivirala läkemedel kan kronisk hepatit C numera botas, men för att lyckas med målet att eliminera hepatit till år 2030 måste långt fler testas för att få diagnos och behandling. Genom Nationellt system för Kunskapsstyrning och det nationella programområdet (NPO) för infektionssjukdomar, har nu en nationell plan tagits fram med 13 mål för eliminering av hepatit.

Den nationella planen

13 mål för eliminering av hepatit C4

Tiotusentals svenskar vet ännu inte att de är smittade

Andelen med odiagnostiserad infektion är mindre i Sverige än i många andra länder. Ändå finns det idag uppskattningsvis mellan 10 000–15 000 personer5 i Sverige som bär på hepatit C-virus utan att ha diagnostiserats. En fjärdedel av dem som smittats läker ut sjukdomen av sig själv, men hela 75 procent av de smittade utvecklar en kronisk infektion där det kan dröja upp till 30 år innan symptomen visar sig. Därför är det många som inte vet om att de smittats.

Under 2021 rapporterades 1 131 fall av hepatit C i Sverige6. Främst sprids viruset via delning av osterila kanyler och sprutor bland personer som injicerar droger. Smittan kan i sällsynta fall även överföras från mor till barn under graviditeten, eller via sexuellt umgänge, där blod kommer i kontakt med slemhinnor. Det finns även en grupp människor som kan ha smittats via transfusion av blod och blodprodukter innan svensk sjukvård införde screening år 1992, eftersom man först då kunde upptäckta hepatit C-virus i blodet. Genom ökad testning och diagnostisering kan alla riskgrupper få adekvat behandling innan viruset utvecklar sig till kronisk Hepatit C.

Banner - ml 8

Lär dig mer om den svenska elimineringsplanen

Hör nationella arbetsgruppen (NAG) för hepatit berätta mer om den nya Elimineringsplanen, testmetoder och uppdaterade behandlingsriktlinjer, under sin föreläsning på Karolinska Universitetssjukhuset. Se inspelning av föreläsningen här7.

.

Källor

  1. https://kunskapsstyrningvard.se/
  2. WHO.int
  3. Gilead.com
  4. Nationell elimineringsplan - Plan för eliminering av hepatit C, version 1.0, år 2022
  5. Nationell elimineringsplan - Plan för eliminering av hepatit C, version 1.0, år 2022
  6. Folkhalsomyndigheten.se
  7. https://vimeo.com/776523587/b635018249
  8. Referensgruppen för AntiVIral terapi. Läkemedelsbehandling av hepatit C-virusinfektion hos vuxna och barn 2017, revision 2020. 2020 [citerad 2021, 24 mars]. https://www.sls.se/rav/ rekommendationer/hepatit-c-virus/.
  9. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Läkemedel mot hepatit C fortsätter att ingå i högkostnadsskyddet för samtliga patienter med begränsning efter omprövning. 2020 [citerad 2021, 24 mars]. https://www.tlv.se/press/nyheter/arkiv/2020-12-18-lakemedel-mot-hepatit-c-kvar-i-hogkostnadsskyddet-efter-tlvs-omprovning.html.

SE-EPC-0048; Feb 2023